Lautan Bisnes dan Hutan Bisnes. Bersediakah Anda?

Setiap bisnes akan ada turun naiknya. Tak pernah ada bisnes yang sentiasa naik saja. Apple pernah hampir muflis satu ketika dulu dan kini bernilai hampir 1 TRILLION USD. Petronas pernah begitu gah satu masa dulu. Kini juga sedang mengalami masalah akibat harga minyak jatuh. Yahoo pernah jauh lebih besar daripada Google dan kini Yahoo jauh…

Continue Reading →

Pesan Untuk Siswa Siswi Yang Mengikat Perut

Saya tumpang simpati dan kesian dengan siswa-siswi yang terpaksa mengikat perut sampai ada yang usus terkoyak. Saya faham sangat keadaan tu kerana saya sendiri memang selalu ikat perut sejak zaman matrik lagi. Makan nasi putih dan kuah, serta minum air kosong tu dah jadi tabiat masa dulu.

Continue Reading →

Apa Erti Kejayaan Yang Sebenar?

Masa zaman Nabi dulu, sahabat berkerja keras sebab nak tunjuk pada Allah. Mereka buat bukan nak tunjuk pada orang lain. Ada satu waktu dulu saya sempat berbual dengan seorang Ustaz. Saya tanya dia..

Continue Reading →

Rugi Beratus Ribu Dalam Marketing Tetapi Untung

Marketing adalah jantung bagi setiap perniagaan. Tanpa sebarang usaha pemasaran, sia-sia saja lah sesebuah bisnes. Malangnya, ramai peniaga baru tidak menitikberatkan soal marketing. Mereka lebih tertumpu pada soal produk. Habis semua bajet dikeluarkan untuk menghasilkan produk. Ini berlaku kerana beberapa faktor. Antaranya adalah, mereka tak tahu nak buat marketing, atau mereka takut rugi dalam membuat…

Continue Reading →

Usahawan Golongan Pelik dan Luar Biasa

Usahawan berjaya sebenarnya adalah golongan yang pelik dan luar biasa. Saya tak nak komen pasal diri saya sebab orang terdekat saya lebih tahu pasal tu.

Continue Reading →

Buat apa saja bisnes, gagal lagi. Dimana silapnya?

Menjawab soalan salah seorang rakan di channel telegram saya, saya nak kongsikan jawapannya. 1. Tak cukup resipi bisnes. Bisnes ni macam masak juga. Ada rempah ratus, bahan-bahan, alatan, saya boleh kata anda tak cukup lagi resipi. Setiap kali masak, bahan-bahan tak cukup, masakan takkan jadi. Bayangkan kita nak buat kuih tapi tak ada oven dan gula.…

Continue Reading →

Macam Mana Nak Buat SALES Kalau Kita Tak Pandai Buat SALES?

Dalam bisnes, sales adalah penggerak bisnes kita. Produk bagus mana pun, tapi kalau tak ada sales, bisnes akan tutup juga akhirnya. Perlu ke CEO pandai buat sales? Adakah Bill Gates, Richard Branson, Drew Houston (Dropbox) pandai buat sales?

Continue Reading →

Marketing Tak Keluar Modal. Dapat Duit Lagi Tu..

Bagaimana Buat Marketing TANPA KELUAR MODAL malah DAPAT DUIT Lagi! Ada ke? Saya dah jarang update pasal marketing atau online marketing sebab saya rasa banyak dah sifu/otai/pakar yang mengajar pasal marketing. Di Jootawan saja dah ramai trainer-trainer yang bagus-bagus dan boleh mengajar online marketing khususnya. Channel telegram pun ada di SINI Hari ni saya nak…

Continue Reading →

Apa Aset Paling Mahal Dalam Bisnes?

Tak semestinya kita ada cawangan berlambak2 ianya menjadi aset plg mahal kita. Tak semestinya ada staf yg ramai ianya menjadi aset bisnes kita.

Continue Reading →

Orang Melayu Mesti Nak Mula Bisnes Ni

Saya tengok ini antara bisnes popular di kalangan orang Melayu. Hampir semua orang yang nak terjun atau BARU NAK MULA ke bidang bisnes, mesti nak mulakan bisnes ni..

Continue Reading →

Page 1 of 2